Kandidáti na členov Správnej rady ÚPN rozhádali poslancov

24.07.2012 Bratislava

Bratislava 23. júla (TASR) - Ľudskoprávny parlamentný výbor si dnes vypočul siedmich uchádzačov o miesto v Správnej rade Ústavu pamäti národa (ÚPN). Verejné vypočutie sa nezaobišlo bez potýčok medzi vládnou stranou Smer-SD a opozíciou. K ostrej výmene názorov došlo aj medzi niektorými poslancami a kandidátmi.

Šéf klubu KDH Pavol Hrušovský sa na rovinu spýtal sociálnych demokratov, či sú ochotní zvoliť si len svojich dvoch kandidátov, alebo sa mienia zaoberať aj opozičnými nominantmi. Privítal by menej spolitizovanú voľbu členov správnej rady. Podpredsedníčka Národnej rady SR Jana Laššáková (Smer-SD) ho upozornila, že voľba v parlamente je vždy politická a rozhoduje vždy väčšina.

Hrušovský sa pochytil aj s Vladimírom Jánošom (Smer-SD), ktorý zdôraznil, že ľudskoprávny výbor nie je maturitná komisia určená na skúšanie kandidátov. Dodal, že výbor mal posúdiť, či uchádzači splnili zákonné podmienky, čo aj urobil. "My sme viac ako maturitná komisia," oponoval Jánošovi Hrušovský, ktorý zároveň vyzval poslancov, aby nepodceňovali voľbu členov Správnej rady ÚPN. Ústav je totiž podľa neho dôležitejší, než sa zdá.

Svoje si povedali aj Lucia Nicholsonová (SaS) a kandidát Smeru-SD Roman Lebeda, ktorého nomináciu Nicholsonová na minulej parlamentnej schôdzi spochybnila. Nicholsonovej výhrady spôsobili, že sa voľba odložila na júlovú schôdzu. Boli tiež podnetom na to, aby sa kandidáti prišli dnes ľudskoprávnemu výboru predstaviť.

Nicholsonová chcela od Lebedu vedieť, či mal v minulosti kontakt s neofašistickými skupinami. Lebeda jej otázku zhodnotil ako zámer zdiskreditovať jeho osobu. Nazdáva sa, že Nicholsonová si na neho zasadla. "Ak ste do mňa zaľúbená, môžete ma pozvať na kávu," adresoval jej Lebeda. "Nebudete ma tu takýmto spôsobom urážať," reagovala Nicholsonová. Lebeda trval na tom, že splnil zákonné podmienky potrebné na kandidatúru, čo Nicholsonová nespochybnila. Len mu pripomenula, že sa nepýtala na zákonné, ale na morálne.

Lebeda ďalej povedal, že ako člen správnej rady by chcel prispieť k modernizácii ústavu a urobiť ho lákavejším pre mladých ľudí. Na mladú generáciu sa mieni orientovať aj ďalší nominant Smeru-SD Ján Hrubý. "Mladí ľudia majú deficit vedomostí," zdôraznil. Bol by rád, keby osvetová činnosť ústavu bola efektívnejšia, najmä pokiaľ ide o mladých. Nominant SDKÚ-DS Ondrej Hrivňák by chcel ako člen správnej rady zrušiť odmeňovanie členov Správnej a Dozornej rady ÚPN. Odmeny podľa neho tvoria pätinu z 1,5-miliónového rozpočtu ústavu. Ak by sa zrušili, ušetrilo by sa podľa Hrivňáka 300.000 eur.

Ján Bicko, ktorého do správnej rady navrhlo Združenie inteligencie Rusínov Slovenska, počas svojej prezentácie zdôraznil, že je nestraník. Nominant KDH Marián Gula uviedol, že by chcel lepšie spracovávanie archívnych materiálov. Mnohé sú, ako tvrdí, v Česku a bolo by dobré mať ich aspoň v podobe kópií na Slovensku. Martin Slávik, ktorého navrhla SaS, by bol rád, keby ÚPN nebol len aktívny pamätník, ale aby to bola inštitúcia, ktorá dokáže ľuďom povedať, prečo sa oplatí byť slušný. Slávik v mnohom nesúhlasí so súčasným vedením ÚPN a nepozdáva sa mu ani publikačná činnosť ÚPN, označil ju za sčasti neobjektívnu.

Patrik Dubovský by zas privítal, keby vo vedení ÚPN sedeli ľudia nad 30 rokov. "Teda ľudia, ktorí zažili obdobie komunizmu, normalizácie...," vysvetlil. Otázka veku pobúrila poslanca Andreja Kolesíka (Smer-SD), ktorý obhajuje mladšie ročníky do správnej rady. "ÚPN si zaslúži novú mladú krv, ktorá to tam prevetrá," vyhlásil. Hrušovský zdôraznil, že nikto nikoho na základe veku nediskriminuje, ale napríklad pri inštitúcii, ako je ÚPN, je aj vek dôležitý.
 

Vyberte región